Tidningsarkivet.se

Axess Tips!
Prenumerera på
Axess
3 nr för 129 kr
Tidningsbutiken.se.

Eller teckna en längre prenumerationTidningskungen.se, 9 nr för 529 kr.
Obs.
Inga tidningar finns till försäljning genom Tidningsarkivet; här finns bara digital information.

Vill du prenumerera på någon av tidningarna rekommenderar vi Tidningsbutiken eller Tidningskungen. Är du student eller lärare kan du hitta Studentrabatt på tidningar på Studentprenumerationer.se.
De senaste sökningarna
Tips till företag!
Presenter för företag, beställ prenumerationscheckar på Tidningspresent.se.

Axess #9 / 2005

Ur innehållet:

REVOLUTIONEN ÅTERUPPSTÅR I SOUVENIRSTÅNDEN
Chris Stephen har rest tillbaka till Ukraina och träffat demonstranter som trots avstannade reformer firar ettårsminnet av den orange revolutionen med glädje.

EN DISSIDENT KORSAR SINA SPÅR
Den rumänske författaren Norman Manea ser sig själv som beviset för att inget är slutgiltigt. Axess har träffat honom.

POLITISKA FÖRSÖK ATT DESIGNA VETENSKAPEN
Företrädare för så kallad intelligent design utmanar Darwin. Mats Wiklund rapporterar från USA.

ÖVRIGT
Santa Maradona, marknadsislam, medborgerliga protester, debatt om kontaktkapital och kommunalskatt med mera. ... varken vikingarna själva eller senare släktled förknippas med lagom ölkonsumtion. Lars Melin tar död på myter kring ordet lagom.

TEMA: LATENTA PARTIER
Förra seklets drömmar om harmoni och framsteg är borta. Förväntningar på en ny jämvikt och stabilitet är sannolikt illusoriska, menar den tyske historikern Paul Nolte. De nya konfliktlinjerna skapar nya politiska läger. Samtidigt trängs den traditionella partipolitiken samman i mitten, konstaterar statsvetaren Katarina Barrling Hermansson. Likheterna mellan s och m är så stora att man måste ställa frågan varför de inte kan samarbeta. Kay Glans frågar sig om inte pragmatikerna inom m och s har mer gemensamt med varandra än med nyliberalerna och vänstern.

INTERVJU: TALET OM INTEGRATIONSMODELLER ÄR BARA RETORIK Statsvetaren Riva Kastoryano menar att fransk integrationspolitik bygger på en motsägelse och att detta delvis förklarar upploppen i förorterna. Lisa Irenius har träffat henne i Paris.

TRADITION. DET GUDOMLIGA LIVET BEHÖVER INGEN GUD
Det är som kvinnosakskvinna och kristendomskritiker vi känner Ellen Key. Men enligt Inga Sanner var hon också religionsbyggare: en apostel för livstron.

MINNEN AV EN UNDERGÅNG SOM ALDRIG ÄGDE RUM
1985 hade Sovjet 44 000 kärnvapenspetsar, varav många fanns på andra sidan Östersjön. Peter Handberg har besökt söndervittrande anläggningar som nyss rymde apokalypsen.

EN RIKTIG SVENSK ÄTER MAMMAS KÖTTBULLAR
Att äta köttbullar och smörgåsbord är som att delta i en svenskhetens nattvard, menar Jonathan Metzger. Fast det urgamla svenska köket skapades på 60-talet.

RECENSIONER
SFÄRISK SEGLATS MELLAN ÖAR AV SKUM
I sitt nya mastodontverk vill filosofen Peter Sloterdijk visa att globaliseringen inleddes redan under den grekiska antiken. Erik Wallrup läser tre tusen sidor filosofisk fantastik.

ÖVRIGA RECENSIONER
Böcker av Jean-Charles Brisard, Laurent Murawiec, Jeremy Lewis, Flo Conway & Jim Siegelman med flera.


Nyckelord för detta nummer av Axess:

Här kan du se omslag för alla nummer av Axess.