Tidningsarkivet.se

Axess Tips!
Prenumerera på
Axess
3 nr för 129 kr
Tidningsbutiken.se.

Eller teckna en längre prenumerationTidningskungen.se, 9 nr för 529 kr.
Obs.
Inga tidningar finns till försäljning genom Tidningsarkivet; här finns bara digital information.

Vill du prenumerera på någon av tidningarna rekommenderar vi Tidningsbutiken eller Tidningskungen. Är du student eller lärare kan du hitta Studentrabatt på tidningar på Studentprenumerationer.se.
De senaste sökningarna
Tips till företag!
Presenter för företag, beställ prenumerationscheckar på Tidningspresent.se.

Axess #4 / 2005

Ur innehållet:

TYSKARNA ÄR GRUNDLIGA OCKSÅ NÄR DE KRISAR
I Tyskland råder djup pessimism. Allt fler inser att avindustrialiseringen kommer att fortsätta och arbetslösheten stiga. Men att diskutera landets problem har blivit en veritabel industri, konstaterar Håkan Forsell.

KONKURRENS GÖR EUROPA STARKARE
Esterna var grundliga när de omgestaltade sitt samhälle och skördar nu frukterna av chockterapin. Estland är bäst i klassen bland övergångsländer och ser optimistiskt på framtiden, berättar Sofia Nerbrand.

INDIEN HAR BLIVIT HELA VÄRLDENS KONTOR
Oursourcing av kontorsarbete har blivit en global industri. Indien har en ledande position och kommer sannolikt att kunna behålla den. Men man skall inte överskatta verksamhetens betydelse för landet, påpekar Subhash Agrawal.

TEMA: ETNISK EKONOMI
Den etniska ekonomin har på många håll i västvärlden förbättrat invandrargruppers ekonomiska och sociala position. Den har också bidragit till att vitalisera nergångna områden. Trots det ignoreras den ofta av traditionella experter, hävdar den amerikanske sociologen Steven Gold. I Sverige finns det speciella skäl till att den etniska ekonomin förbises, fortsätter Peter Elmlund, projektledare för Urban City Research.

INTERVJU. RÄTTVISEPOLITIK FÖR GRUPPER SKAPAR ORÄTTVISA Den liberala demokratin har blivit möjlig tack vare att politiken orienterat sig bort från grupper till individer. Olika typer av positiv särbehandling gör att vi riskerar att ta ett kliv tillbaka, säger den politiske filosofen Brian Barry i ett samtal med Ludvig Beckman.

EXPRESSIVT VÅLD FÖR VÅLDETS EGEN SKULL
Georges Sorel var radikal, men varken höger eller vänster. Svante Nordin skriver om en tänkare som i våldet såg en frigörande kraft som skulle förinta allt borgerligt.

UPPLEVELSER SKALL FÅ EKONOMIN ATT LEVA UPP
Upplevelseindustrin skulle bli övriga landets svar på den nya ekonomin i storstäderna. Sverige har dammsugits på upplevelsepotentialer. I sista hand är det nog konsulterna som blir mest upplivade, misstänker Orvar Löfgren.

PLATSER SOM GLÄNTOR MOT HEMLIGA ORDNINGAR Det finns platser som inte riktigt finns. De drar sig undan det vardagliga och utgör en egen ordning. Lynn Åkesson har funnit sådana platser i Baltikum.

RECENSIONER. EUROPAS EFTERKRIGSTID FÖDDES VID TIMMEN NOLL
Åren efter andra världskriget har ofta betraktats som en transportsträcka fram till kalla kriget. Johan Östling har läst en rad tyska böcker som tvärtom visar att det var år som bestämde hela efterkrigstiden.

ÖVRIGA RECENSIONER Böcker av Niall Ferguson, Oriana Fallaci, Pippa Norris, Ronald Inglehart, Rüdiger Safranski med flera.


Nyckelord för detta nummer av Axess:

Här kan du se omslag för alla nummer av Axess.