Tidningsarkivet.se

Axess Tips!
Prenumerera på
Axess
3 nr för 129 kr
Tidningskungen.se.

Eller teckna en längre prenumerationTidningsbutiken.se, 9 nr för 529 kr.
Obs.
Inga tidningar finns till försäljning genom Tidningsarkivet; här finns bara digital information.

Vill du prenumerera på någon av tidningarna rekommenderar vi Tidningsbutiken eller Tidningskungen. Är du student eller lärare kan du hitta Studentrabatt på tidningar på Studentprenumerationer.se.
De senaste sökningarna
Tips till företag!
Presenter för företag, beställ prenumerationscheckar på Tidningspresent.se.

Axess #8 / 2005

Ur innehållet:

DEN DIMHÖLJDA STADENS LOBBYISTER
Bryssels lobbyister använder allt tuffare metoder, säger en del. Nu debatteras förslag om större insyn i verksamheten. Lisa Irenius rapporterar från en stad i dimma.

STILLA SCHIZOFRENI PRÄGLAR JAPANS EKONOMI
Också de starkaste ekonomier har sina begränsningar. Richard Nakamura skriver om Japans motgångar under 1990-talet och premiärminister Koizumis reformvägar.

DEBATT: GENUSFORSKNING
Kerstin Dahlbäck och Tina Rosenberg svarar på Johan Tralausartikel ”Könspolitik går före akademiska meriter”.

DIGITALA ILLUSTRATIONER, mobilen som megafon, kommunikativ cocktail och Besserwisser. Mellan födelsen och döden finns den kraftfulla period då vissa ord gör kometkarriär. Ett sådant ord är leverera. Lars Melin skriver om ordens liv och död.

TEMA: DÄMPAD UPPLYSNING
Upplysningens radikala och kritiska karaktär underskattas, skriver Stephen Bronner. Enligt Per Bauhn finns det ingen verklig frihet utan sanning och universalism. Med blicken på USA och Indien frågar Meera Nanda om staten kan förbli sekulär om samhället är religiöst. Ett nytt sekulariseringsprojekt behövs i dag.

INTERVJU. TANKEN PÅ EN ENDA GUD FÖDDE BÅDE JÄMLIKHET OCH TERROR
Den tyske egyptologen Jan Assmann har fått stor uppmärksamhet för sitt hävdande att monoteismen skapade en helt ny form av våld – förintandet av dem som inte tror eller tror på fel gud. Luca Di Blasi har träffat honom för att diskutera ett problem som blivit explosivt.

RETRÄTT FRÅN FALSKA LYCKORIKEN
Arthur Koestler svarade för ett av 1900-talets mest berömda intellektuella avhopp då han på 30-talet gj0rde upp med sovjetkommunismen. Men kritiken av det totalitära sträckte sig vidare än så. David Andersson berättar Koestlers historia.

NÄR SAMHÄLLET GLIDER ISÄR GLIDER INDIVIDEN ISÄR
Med begreppet anomi ville sociologen Émile Durkheim belysa att samhällets mentala tillstånd överförs på individen. Är kanske vår tids plågor uttryck för anomi, ett glapp mellan kulturens mål och individens möjligheter att förverkliga dem? frågar Karin Johannisson.

STÅLETS OCH TIDENS VÄSEN: RICHARD SERRAS NYA VERK
På Guggenheim i Bilbao har ett nytt, massivt projekt av Richard Serra avtäckts. Mark Irving tar sig in i poetiska stålkonstruktioner.

RECENSIONER
FANATISMENS FÖRTRUPP STÅR REDAN I FÖRSTÄDERNA Islamismen har blivit en del av extremismen i Europa. Få akademiker har intresserat sig för riktningen, men Lisbeth Lindeborg visar att det finns viktiga undantag.

ÖVRIGA RECENSIONER Böcker av Steven D. Levitt, Jung Chang, Jon Halliday, Jennifer Washburn, Malcolm Gladwell, Christoph Menke med flera.


Nyckelord för detta nummer av Axess:

Här kan du se omslag för alla nummer av Axess.