Tidningsarkivet.se

Axess Tips!
Prenumerera på
Axess
3 nr för 129 kr
Tidningskungen.se.

Eller teckna en längre prenumerationTidningsbutiken.se, 9 nr för 529 kr.
Obs.
Inga tidningar finns till försäljning genom Tidningsarkivet; här finns bara digital information.

Vill du prenumerera på någon av tidningarna rekommenderar vi Tidningsbutiken eller Tidningskungen. Är du student eller lärare kan du hitta Studentrabatt på tidningar på Studentprenumerationer.se.
De senaste sökningarna
Tips till företag!
Presenter för företag, beställ prenumerationscheckar på Tidningspresent.se.

Axess #1 / 2005

Ur innehållet:

EN RÄTTEGÅNG DÄR INTE MYCKET HAR GÅTT RÄTT
Processen mot Milosevic kommer inte att bli ett föredöme för framtida krigsförbrytartribunaler, menar Chris Stephen. För många åtalspunkter har överbelastat rättsapparaten.

SÄRBEHANDLING STJÄLPER MINORITETER
En amerikansk studie visar att resultatet av särbehandling på etnisk grund snarast blir negativt för minoriteter. När svenska universitet nu överväger att införa särbehandling borde de begrunda detta, menar Gunnar Strömmer.

ETT KALLT KRIG HAR BRUTIT UT MELLAN KINA OCH JAPAN
Relationen mellan Kina och Japan har försämrats. I båda länderna blir nationalistiska strömningar allt starkare. Det finns risk för en konfrontation mellan de asiatiska stormakterna, hävdar Linus Hagström och Johan Lagerkvist.

Göran Persson tycks alltmer ha övergått från att på romerskt vis härska genom att söndra till att söndra genom att härskna. Axessredaktionen funderar över statsministerns ledarstil

TEMA: PRIVAT OFFENTLIGHET
Gränsen mellan privat och offentligt har kollapsat. Familj och arbete har blivit socialpsykologiska laboratorier där vi bygger oss själva under offentlig insyn (Tian Sørhaug). Det svenska intimitetstyranniet hänger samman med att jämlikheten har varit vårt stora nationalistiska projekt (Karl-Olov Arnstberg). I det mångkulturella Europa har hederskulturen kommit för att stanna.

INTERVJU. I DEN ÖPPNA VÄRLDEN KAN MAN INTE BLUNDA FÖR ANDRAS LIDANDE
I boken One World hävdar filosofen Peter Singeratt globaliseringen leder till att vårt samvete tänjs ut till att omfatta hela världen. Hans Sandberghar samtalat med honom om regeringars och individers etiska val vid katastrof och krig.

BRISTEN GÖR MÄNNISKAN TILL MÄNNISKA
Att människan föds hjälplös är ingen nyhet. Men Arnold Gehlen betraktade människan principiellt som en bristvarelse. Johan Tralau skriver om insikten att det är våra institutioner som hjälper oss att överleva.

NUDER ÄR MILJONÄRENS FIENDE MEN MÅNGMILJONÄRENS VÄN
Svenska skattesystemet bygger på en koalition mellan de mycket rika och låginkomsttagarna. De ganska rika betalar. Men inte så länge till, tror Jesper Roine.

BORGERLIGA PARTIKULTURER PÅ KOALITIONSKURS Att svensk borgerlighet haft svårt att samarbeta beror lika mycket på kulturella som ideologiska skillnader. Nu är förutsättningarna för en allians bättre än någonsin. Socialdemokratin borde oroa sig, tycker Katarina Barrling Hermansson.

RECENSIONER. EN EKONOMI FÖR GRATISÅKARE
I Open Source är konsumenten både användare och programutvecklare. Allting är gratis. Den modellen har gjort att Linux utmanat jätten Microsoft. Carl-Göran Heidegrenresonerar kring en ny ekonomisk form.

ÖVRIGA RECENSIONER Böcker av Lars Roar Langslet, Emmanuel de Waresquiel, Joanna Blythman, Toby Dodge med flera.


Nyckelord för detta nummer av Axess:

Här kan du se omslag för alla nummer av Axess.