Tidningsarkivet.se

Axess Tips!
Prenumerera på
Axess
3 nr för 129 kr
Tidningskungen.se.

Eller teckna en längre prenumerationTidningsbutiken.se, 9 nr för 529 kr.
Obs.
Inga tidningar finns till försäljning genom Tidningsarkivet; här finns bara digital information.

Vill du prenumerera på någon av tidningarna rekommenderar vi Tidningsbutiken eller Tidningskungen. Är du student eller lärare kan du hitta Studentrabatt på tidningar på Studentprenumerationer.se.
De senaste sökningarna
Tips till företag!
Presenter för företag, beställ prenumerationscheckar på Tidningspresent.se.

Axess #5 / 2005

Ur innehållet:

MOSKVAS UNIKA ARKITEKTUR FÖRSTÖRS
Oljan gör att det finns mycket pengar i Moskva. I den byggboom som följt förstörs stadens arkitekturhistoriska arv. Men motståndet växer, rapporterar Chris Stephen.

EUROPA ÄR INTE LÄNGRE VAD DET VAR
Frankrikes nej till EU-konstitutionen gör Europa till ett museum, säger Dominique Moïsi i samtal med Mats Wiklund.

SVART-VIT BILD AV APATISKA BARN I medierapporteringen om behandlingen av de apatiska flyktingbarnen har en sida utmålats som ond och den andra som god. Någon grund för en sådan polarisering finns inte, skriver Hanne Kjöller.

medbarabokstäverochingentingannanblirtextensvårläst
Lars Melin berättar om medeltidens smilies, de nyttiga skiljetecknen.

TEMA: SOCIALT KAPITAL
Både i den akademiska och i den politiska diskussionen befarar man att västvärldens sociala kapital krymper, och bland annat därför har begreppet blivit centralt. Enligt Harvardprofessorn Robert D. Putnamträffar det något som människor känner igen från sina egna liv. De vet att de inte alls har lika många sociala kontakter som föräldragenerationen. Russell Hardin, professor i statsvetenskap vid Stanford och New York University, betvivlar att det sociala kapitalet har minskat.

FÖR AMIEL VAR SJÄLEN STOFF, LABB OCH RESULTAT
Dagböcker har varit en viktig väg till att förstå personen bakom verket, men för Henri-Frédéric Amiel var dagboken själva verket. Maria Wahlströmskriver om en av de mest notoriska självbetraktarna.

GLORIFIERING AV HANDLINGSKRAFT TYSTAR DET FÖRNUFTIGA SAMTALET Socialdemokratin har övergett sin syn på politiken som en förnuftsmässig verksamhet som hela tiden måste utvärderas kritiskt. Invändningar och alternativ är inte välkomna, hävdar Shirin Ahlbäck Öberg ochPerOla Öberg.

DE LITTERÄRA UNDERBARNENS SAMMANSVÄRJNING
Nya romaner väcker frågor om författarens villkor i dagens globaliserade och digitaliserade värld. Johan Svedjedal funderar över vad som är satir och vad som är realitet.

FRANKRIKE VÄGRAR ATT ÖVERGE TRON PÅ SIN EGEN STORHET
Tron på Frankrikes mission i världen har gett landet en häpnadsväckande förmåga att resa sig ur nederlag. Nu har man sagt nej till ett Europa som inte låter sig formas av franska ideal och ser det som en seger, menar Tim King. 38–41

RECENSIONER. DEN HEMLIGA AGENTEN HAR INTE FÖRLORAT JOBBET Under andhämtningen mellan kalla kriget och kriget mot terrorismen blev bilden av den hemliga agenten mindre dramatisk. Tre nya böcker om underrättelseverksamhet recenseras av Johan Jakobsson.

ÖVRIGA RECENSIONER
Böcker av Richard Florida, James Surowiecki, Joseph Ratzinger, Hilary Putnam, Edwin Williamson, Emilio Gentile, Roger Scruton med flera.


Nyckelord för detta nummer av Axess:

Här kan du se omslag för alla nummer av Axess.