Tidningsarkivet.se

Axess Tips!
Prenumerera på
Axess
3 nr för 129 kr
Tidningskungen.se.

Eller teckna en längre prenumerationTidningsbutiken.se, 9 nr för 529 kr.
Obs.
Inga tidningar finns till försäljning genom Tidningsarkivet; här finns bara digital information.

Vill du prenumerera på någon av tidningarna rekommenderar vi Tidningsbutiken eller Tidningskungen. Är du student eller lärare kan du hitta Studentrabatt på tidningar på Studentprenumerationer.se.
De senaste sökningarna
Tips till företag!
Presenter för företag, beställ prenumerationscheckar på Tidningspresent.se.

Axess #6 / 2005

Ur innehållet:

VÄLGÖRENHET ÄR INTE ALLTID AV GODO
Välgörenhetsprojektet Live Aid ville lindra hungersnöden men dess bidrag utnyttjades för en dödlig massomflyttning i Etiopien. Ibland är det faktiskt bättre att inte göra någonting alls, menar David Rieff.

FRANSKT NEJ PÅ FEL FRÅGA
Trots motgångarna kommer EU att fortsätta utvecklas. Daniel Tarschys ställer frågan om vad unionen skall göra och hur den kan skapa ”europeiskt mervärde”.

KD HOTAR DEN AKADEMISKA FRIHETEN
Torbjörn Tännsjö anser att kristdemokraterna är dogmatiker som dömer akademiker efter sig själva. De accepterar inte öppet och kritiskt sanningssökande.

TEMA: DEN SEGLIVADE NATIONEN
Ryktet om nationens minskade betydelse är överdrivet, menar Anthony D. Smith. Visst förändras den men någon global identitet är inte i sikte. Den nationella identiteten förblir vår starkaste kollektiva identitet. Men även om det nationella frodas i unionens Europa försvagas staten, finner Lisa Irenius. Det medför i längden problem för nationalstaten. Att den nationella identiteten behållit eller ökat sin betydelse beror på att den är så föränderlig, påpekar Karl-Olov Arnstberg. Det typiskt svenska behöver inte alls vara svenskt.

INTERVJU: INSYLTAD I TURKIETS POLITIK MOT SIN VILJA
Det är förenat med livsfara att i Turkiet skriva texter som är misshagliga för nationalister och islamister. Orhan Pamuk är en av dem som gjort det. Nathan Shachar har besökt författaren vars elfenbenstorn invaderats av världen.

TRADITION. JI KANG RÖVADE BORT KUNGENS EGEN TON
Den vise Ji Kang hävdade att musik inte hade något att göra med politik. Göran Sommardal berättar om hur en anspråkslös idé fick harmonin i det gamla Kina att skorra falskt.

KRIGSRISKEN 1905 VAR NORDISK PROPAGANDAMYT
Sverige hade inget att vinna på ett krig mot Norge i samband med unionsupplösningen, hävdar Gunnar Åselius.

ÖSTTYSKAR RESTE ALLTID UNDER POLITISK KONTROLL
Många vill tro att just de DDR-medborgare som de själva fattade tycke för inte var inblandade i förtrycket. Men alla som fick resa var regimlojala, konstaterar Astrid Hedin.

KONSTEN ATT BLI BERÖMD GENOM KONSTEN
Tom Rosent haltar oss med på ett antal aktuella utställningar i London som på olika sätt belyser strävan efter berömmelse eller åtminstone kändisskap.

RECENSIONER
SKORPIONENS LOGIK STYRDE EFTERKRIGSTIDEN
Männen bakom kärnvapnen hävdade att en forskare forskar vidare, oavsett konsekvenserna. Monica Braw har läst två biografier om bombfäderna.

ÖVRIGA RECENSIONER
Böcker av Evan Feigenbaum, Philip Meyer, Mia Bloom, Robert Pape, Richard Parker, Götz Aly med flera.


Nyckelord för detta nummer av Axess:

Här kan du se omslag för alla nummer av Axess.