Tidningsarkivet.se

Axess Tips!
Prenumerera på
Axess
3 nr för 129 kr
Tidningsbutiken.se.

Eller teckna en längre prenumerationTidningskungen.se, 9 nr för 529 kr.
Obs.
Inga tidningar finns till försäljning genom Tidningsarkivet; här finns bara digital information.

Vill du prenumerera på någon av tidningarna rekommenderar vi Tidningsbutiken eller Tidningskungen. Är du student eller lärare kan du hitta Studentrabatt på tidningar på Studentprenumerationer.se.
De senaste sökningarna
Tips till företag!
Presenter för företag, beställ prenumerationscheckar på Tidningspresent.se.

Axess #2 / 2005

Ur innehållet:

UD:S MODERNISERING KAMOUFLERAR POLITISERING
Utrikesdepartementet är i dag hårt ansatt av kritiker. Mats Wiklund har forskat efter de djupare orsakerna till departementets kris.

DOKUMENTÄRER VISAR DET POLITISKA I ESTETIKEN
I mars går den fjärde internationella dokumentärfilmsfestivalen av stapeln i Stockholm. Astrid Söderbergh Widding har tittat på filmerna i förväg.

DEBATT OM VÅLDET MOT KVINNOR
Alla män har en skuld för våldet mot kvinnor, hävdar Anne Marie Berggren i en replik till Mikael Kurkialas kritik av utredningen Ett slag i luften. Anklagelsen om kollektiv skuld påminner om högerpopulisternas skuldbeläggande av invandrare, svarar Kurkiala.

TEMA: DETVÅKULTURERNA
När begreppet ”de två kulturerna” myntades för ett halvsekel sedan föreföll humanvetenskapen ha den starkaste ställningen i samhället. Så är det inte längre, menar sociologen Mats Benner. Naturvetenskapen är expansiv, humanvetenskapen förlorar i klarhet och inflytande. Åtskillnaden mellan dem kan bara motiveras som en praktisk angelägenhet, hävdar historikern Arne Jarrick.

INTERVJU. KRISTENDOMEN ÄR EN UTVÄG UR RELIGIONEN
Kristendomen kan tyckas vara en religion som andra. Men Marcel Gauchet hävdar att den blivit en väg mot det demokratiska och sekulariserade samhället. Lisa Irenius har träffat den franska filosofins nya hopp.

FÖRDÖMT HELGON SKILDRAR KRIGET
I en rad böcker skildrade Curzio Malaparte kriget som en stor, förgörande maskin. Men efter honom kom författare som drev våldsamheten än längre och hans böcker hamnade i deras skugga, skriver Thomas Steinfeld.

ROMANEN HAR SKAPAT EUROPEISK IDENTITET
Utan romanen skulle det inte finnas något Europa, hävdar Julian Evans. Men det tycks inte som om unionen stärker de kulturella band som hållit ihop kontinenten sedan renässansen. EU håller på att få något homogeniserat över sig medan romanen alltid måste vara lokalt förankrad.

TROJANSKA FORTSÄTTNINGSKRIGET I AKADEMIN
Seglade verkligen tusen skepp från Grekland för att belägra Troja? Därom tvista verkligen de lärde, nu så att det blivit rättssak av dispyten, berättar Eva-Carin Gerö.

RECENSIONER
DET BÄSTA MED BLAIR ÄR FINANSMINISTER BROWN
Premiärminister Blair har haft störst genomslag för sin utrikespolitik, men det har bara skapat problem inför vårens val. Då får han lita på finansminister Browns starka ställning där hemma, konstaterar Mats Bergstrand.

ÖVRIGA RECENSIONER
Böcker av Timothy Garton Ash, John Keane, Marc Sageman, Mohammad Mojtahed Shabestari, John Cornwell, Zygmunt Bauman, Bill Jordan och Otto Pöggeler.


Nyckelord för detta nummer av Axess:

Här kan du se omslag för alla nummer av Axess.