Tidningsarkivet.se

Axess Tips!
Prenumerera på
Axess
3 nr för 129 kr
Tidningsbutiken.se.

Eller teckna en längre prenumerationTidningskungen.se, 9 nr för 529 kr.
Obs.
Inga tidningar finns till försäljning genom Tidningsarkivet; här finns bara digital information.

Vill du prenumerera på någon av tidningarna rekommenderar vi Tidningsbutiken eller Tidningskungen. Är du student eller lärare kan du hitta Studentrabatt på tidningar på Studentprenumerationer.se.
De senaste sökningarna
Tips till företag!
Presenter för företag, beställ prenumerationscheckar på Tidningspresent.se.

Axess #3 / 2005

Ur innehållet:

DET ARROGANTA IMPERIET PÅ VÄG ATT BLI ÖDMJUKT
USA under Bush har karaktäriserats som det arroganta imperiet som går sin egen väg utan att ta hänsyn till allierade. Men det finns tecken på att Bushs andra period kommer att innebära en omorientering, hävdar Thomas Gür.

SOVJET STÖRTADES UPPIFRÅN
Det är nu tjugo år sedan de reformer som skulle innebära slutet på Sovjetunionen inleddes. Det var en revolution uppifrån, konstaterar Fjodor Lukjanov. Folket har inte varit med på noterna utan startat en motrevolution underifrån.

PERSSONS PRATBUBBLA
Statsministern har upprepade gånger sagt att integrationspolitiken skall få högsta prioritet. Men inget händer. För att åstadkomma något skulle man behöva slakta socialdemokratins heliga kor, tror Dilsa Demirbag-Sten.

TEMA: KINESISKA FRÅGETECKEN
Trots all förändring står regimen i Kina inför samma problem som tidigare härskare, konstaterar den brittiske Kinaexperten Jonathan Fenby. Går det att styra detta jätterike från Peking eller kommer regionerna att hävda sin självständighet? Det är inte ovanligt i den kinesiska historien att ett äldre etablissemang utmanas av en yngre generation utanför systemet, påpekar Johan Lagerkvist, doktorand i kinesiska. Mycket återstår innan Kina blir en vetenskaplig och teknisk supermakt.

INTERVJU. MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER KRÄVER MAKT FÖR ATT UPPRÄTTHÅLLAS
Tzvetan Todorov har inte mycket till övers för dem som inte förstår att EU:s roll i världen är avhängig huruvida unionen kan försvara sig eller inte. Inger Enkvist har mött en europeisk intellektuell av nytt slag.

UTGRÄVNING AV UTTRYCKENS LABYRINTISKA ROTSYSTEM
När Tyskland blev nazistiskt var Ernst Robert Curtius en av de akademiker som drog sig tillbaka för att genom ett omfattande verk bevara traditionen. Carl-Johan Malmberg har gjort en omläsning av läsandets lärare.

MINNEN AV FRAMTID GÖR OSS MISSNÖJDA
Enligt traditionella mått ökar folkhälsan i Sverige. Likväl präglas stämningarna av pessimism och rädsla inför utvecklingen. Pessimismen är en fara i sig, menar Markus Heilig och Magnus Henrekson. Den hotar både folkhälsa och välståndsutveckling.

LIDANDETS DEMOKRATISERING
Doktorn mår heller inte bra nuförtiden, konstaterar Cecilia Magnusson. Läkarna har blivit deklasserade samtidigt som de i allt större utsträckning ställs inför problem medicinen inte kan lösa.

RECENSIONER
VITSEN MED VERSEN ÄR EN VISS OVISSHET
Det är ingen nyhet att poesi kan vara dunkel. Redan de gamla grekerna ... Anders Olsson betraktar spelet mellan ljus och mörker, begriplighet och obegriplighet.

ÖVRIGA RECENSIONER
Böcker av Richard Seaford, Henrik Dahl, Thomas Steinfeld, Klaus Theweleit, Robert O. Paxton med flera.


Nyckelord för detta nummer av Axess:

Här kan du se omslag för alla nummer av Axess.