Tidningsarkivet.se

Axess Tips!
Prenumerera på
Axess
3 nr för 129 kr
Tidningsbutiken.se.

Eller teckna en längre prenumerationTidningskungen.se, 9 nr för 529 kr.
Obs.
Inga tidningar finns till försäljning genom Tidningsarkivet; här finns bara digital information.

Vill du prenumerera på någon av tidningarna rekommenderar vi Tidningsbutiken eller Tidningskungen. Är du student eller lärare kan du hitta Studentrabatt på tidningar på Studentprenumerationer.se.
De senaste sökningarna
Tips till företag!
Presenter för företag, beställ prenumerationscheckar på Tidningspresent.se.

Axess #9 / 2004

Ur innehållet:

REVOLUTIONEN I KIEV SKILJER ÖST FRÅN VÄST
Den fredliga revolutionen i Ukraina sår split mellan Ryssland och Europa och rivaliteten kommer att bestå.

GLOKAL KONSTNÄR I REGIONERNAS EUROPA
Nydanaren Salvador Dalí skulle ha fyllt 100 år i år.

DYSTRA UTSIKTER EFTER ARAFAT Sannolikheten att en tvåstatslösning i Mellanöstern skall komma till stånd är mycket liten.

ASIEN ÄR STÖRRE ÄN IRAK
Bushadministrationen har inte visat någon strategi för hela Asien. Men utöver Irak och Nordkorea är Indien och Kina viktiga aktörer, skriver Subhash Agrawal i New Delhi. 12 Det som kallas personkemi är oftast en fråga om mikrouttryck.

TEMA: FRAMTIDEN ÄR PASSÉ
Framtidsskildringarna har smält samman med nuet. Så mycket nytt händer hela tiden att man inte kan föreställa sig den mer avlägsna framtiden. Thomas Hylland Erikseniakttar hur nutidsfixeringen gör framtiden ointressant och historien till underhållning. Hjältarna i science fiction går inte en oviss framtid till mötes, utan koncenterar sig enligt Carl Cassegård på nuet.

INTERVJU
UPPDRAGET ÄR ATT FRIGÖRA DEMOKRATIN
USA är inte ett imperium, hävdar Paul Wolfowitz i ett samtal med Radek Sikorski.

TRADITION - VÄGEN TILL FRIHANDEL HAR GÅTT ÖVER TULLMURAR Friedrich List hamnade i fängelse för sina förslag om en tullunion för 1800-talets tyska småstater. I USA mottogs hans idéer med entusiasm.

STARKA STAKET GER GODA GRANNAR Martin van Creveld menar att Israels enda sätt att värja sig mot terrorism är att bygga en mur längs landets gränser. Men det behövs också ett avancerat försvar som skydd mot landets fientliga grannar.

HEMLÄNGTAN TILL EN OKÄND HEMBYGD
Fjorton miljoner människor fördrevs från sina hem efter andra världskrigets slut. Efter murens fall söker de och deras barn och barnbarn sina rötter. Åsa Nyquist Brandt reste till Schlesien och fann en fjärran hembygd.

RECENSIONER. INGEN KOMMER FÖRBI IMMANUEL KANT Hans Ruin har tagit del av bokfloden i samband med 200-årsjubileet av Kants död. Maktpolitikens och frihetsfilosofins Kant är brännande aktuell.

ÖVRIGA RECENSIONER Böcker av Bernard Stiegler, Evan F. Kohlmann, Judith Palmer Harik, Paul Seabright, Giampaolo Pansa, Ron Suskind och Bob Woodward.


Nyckelord för detta nummer av Axess:

Här kan du se omslag för alla nummer av Axess.