Tidningsarkivet.se

Axess Tips!
Prenumerera på
Axess
3 nr för 129 kr
Tidningskungen.se.

Eller teckna en längre prenumerationTidningsbutiken.se, 9 nr för 529 kr.
Obs.
Inga tidningar finns till försäljning genom Tidningsarkivet; här finns bara digital information.

Vill du prenumerera på någon av tidningarna rekommenderar vi Tidningsbutiken eller Tidningskungen. Är du student eller lärare kan du hitta Studentrabatt på tidningar på Studentprenumerationer.se.
De senaste sökningarna
Tips till företag!
Presenter för företag, beställ prenumerationscheckar på Tidningspresent.se.

Axess #1 / 2004

Ur innehållet:

TIDEN TALAR FÖR DEMOKRATERNA
Mats Wiklund har besökt tankesmedjor i Washington för att utröna vad som händer i det demokratiska partiet. Det reformeras för att landa i det politiska mittfält där val kan vinnas. Men lite talar för seger redan i höst.

VIRTUOSER ÖKAR MOTIVATIONEN
I våra datorer börjar animerade figurer dyka upp. De är programmerade för att på ett psykologiskt vis hjälpa oss att lära nytt och hålla motivationen uppe. Agneta Gulz presenterar de nya pedagogiska agenterna.

MORALISKT SAMMANBROTT
Européer lever i en annan värld än israeler och amerikaner. Den självpåtagna opartiskheten i Europa är i själva verket partisk. Peter Wolodarski redovisar likheterna mellan dagens antisemitism och antiamerikanism.

MORALPANIK KRING ISLAM FÖRVÄRRAR KRISEN
Jytte Klausen beskriver hur extremistiska predikanter i moskéer med rätta kan skrämma. Å andra sidan kan Europas muslimer inte rekrytera imamer som är utbildade här. Därför är prästerskapet främmande även för dem.

TEMA: NYA STÄDER BLIR SOM GAMLA . EN NY URBANISM
Modern stadsplanering har separerat stadens olika funktioner från varandra. Vi bor i en del av staden, arbetar i en annan och handlar i en tredje. En effekt har blivit det som kallas ”urban sprawl”, en utglesning av staden. En rörelse riktad mot denna tendens finns inom new urbanism, som utifrån äldre tiders stadsbildningar förespråkar en stad där man inte behöver färdas långväga för att bo, leva och arbeta.

GRÄNSLÖS GEMENSKAP LEDER TILL GEMENHET
Det kan enligt Helmuth Plessner endast finnas två typer av totalitära system och de bygger överraskande nog på en gemenskap som växt sig alltför stor. En liberal tysk från mellankrigstiden presenteras av Carl-Göran Heidegren.

EN VATTENGRAV SKILJER AFRIKA FRÅN EUROPA
Flyktingar och illegala invandrare tar sig med småbåtar från Afrika till Europa. Lisa Ireniusrapporterar från den syditalienska ön Lampedusa, dit många anländer efter en vådlig färd – om de alls når fram.

POLITISERINGEN HAR LÅTIT AIDS SPRIDAS I SYDAFRIKA
Trots att den sydafrikanska regeringen under Thabo Mbeki försökt komma till rätta med aidssituationen sprids hiv snabbt. Anders Carlsson skildrar hur politiska motiv har styrt analysen av vad som går att göra åt sjukdomen.

RECENSIONER. MUSLIMSKA GÅVOR ÅT EUROPAS BARBARER
Enligt en seglivad myt var det Karl Martells seger över de muslimska arméerna vid Poitiers som, år 732, räddade Västerlandet från undergång. Men utan den muslimska närvaron vore, framhåller Ingmar Karlsson, den västerländska kulturen inte mycket att yvas över.

ÖVRIGA RECENSIONER
Böcker av Martin Rees, Ross Harrison, Nicolas Baverez, Romain Gubert, Emmanuel Saint-Martin, Bengt Jangfeldt, David Satter och Egon Bahr.


Nyckelord för detta nummer av Axess:

Här kan du se omslag för alla nummer av Axess.