Tidningsarkivet.se

Axess Tips!
Prenumerera på
Axess
3 nr för 129 kr
Tidningsbutiken.se.

Eller teckna en längre prenumerationTidningskungen.se, 9 nr för 529 kr.
Obs.
Inga tidningar finns till försäljning genom Tidningsarkivet; här finns bara digital information.

Vill du prenumerera på någon av tidningarna rekommenderar vi Tidningsbutiken eller Tidningskungen. Är du student eller lärare kan du hitta Studentrabatt på tidningar på Studentprenumerationer.se.
De senaste sökningarna
Tips till företag!
Presenter för företag, beställ prenumerationscheckar på Tidningspresent.se.

Axess #7 / 2004

Ur innehållet:

CIVILISATIONERNAS KAMP PÅ DET DIGITALA TERRITORIET
Kina är inte längre en totalitär stat, men kommunistpartiet försöker bekämpa västerländska influenser på internet. Johan Lagerkvist skriver om censuren

DYRKÖPT KRAFT FÖR ALLA SVENSKAR
Kostnaderna för energipolitiken motsvarar räntan på hela statsskulden. Ändå talar litet för att politikerna väljer samhällsnyttan före egennyttan, skriver Marian Radetzki.

ÄR GUD REPUBLIKAN?
Rågången mellan stat och kyrka suddas ut i USA. Mats Wiklund rapporterar om den federala statens stöd till religiösa samfund för att de skall utföra socialt arbete.

LEDARSKRIBENTERNA LÄMNAR SIN PIEDESTAL
Nicklas Lundblad analyserar Svenska Dagbladet snya ledarblogg. Dialogen stärks, men skribenternas legitimitet förändras med den snabba kommentarens intåg.

TEMA: VÄGVAL TEURKIET
EU står inför ett av sina viktigaste vägskäl: Skall unionen vara en mångkulturell eller enhetlig sammanslutning? Det ställs på sin spets när Europa och Turkiet i höst beslutar på vilket vis de skall mötas i EU. Nathan Shachar berättar om den motsägelsefulla virvel av tradition, modernitet, islamism och nationalism där den turkiska politiken utspelar sig.

INTERVJU . EN BRA REDAKTÖR ÄR EN PROFET MED SINNE FÖR PROFIT
Adam Michnikhar på femton år fört sin dagstidning Gazeta Wyborcza från att vara ett källarföretag till att bli ett medieimperium. Maciej Zaremba samtalar med honom om journalistikens förhållande till ekonomin, den politiska makten och sökandet efter sanningen.

MEDVETANDET ÄR NATURENS EGET ONDA
Det har gått 150 år sedan den tyske filosofen F. W. J. Schellings död. Fortfarande lever hans fråga om hur vi skall lyckas försona den mänskliga friheten med naturens nödvändighet. Marcia Sá Cavalcante följer Schellings svindlande tankebanor.

RÄDSLAN FÖR ATT MAKTEN BLIR EGENMÄKTIG ÄR TILLBAKA
Gunnar Wetterberg gör en resa genom Ryssland, där kopplingen mellan staten och kapitalet blir alltmer besvärande. Folkstyret och det fria ordet är hotat.

SAKNADEN FÖRUTAN BLIR VI FRÄMMANDE FÖR OSS SJÄLVA
Många föreställer sig nog att de inte skulle sakna saknaden. Lars Gustafsson hävdar att saknaden är en given komponent i medvetandet.

RECENSIONER
DEMOKRATERNA FÖRLORAR HUR VALET ÄN GÅR
Det talas om att årets presidentval i USA är det viktigaste på åratal. Men utifrån en rad böcker om amerikansk politik hävdar Jan Söderqvist att detta är en illusion. Även om republikanerna skulle förlora valet mister partiet inte greppet om maktcentra och opinion.

ÖVRIGA RECENSIONER
Böcker av David Brooks, Martha C. Nussbaum, Antonio Calabrò, Edward Champlin, John Lewis Gaddis, Jürgen Habermas med flera.


Nyckelord för detta nummer av Axess:

Här kan du se omslag för alla nummer av Axess.