Tidningsarkivet.se

Axess Tips!
Prenumerera på
Axess
3 nr för 129 kr
Tidningskungen.se.

Eller teckna en längre prenumerationTidningsbutiken.se, 9 nr för 529 kr.
Obs.
Inga tidningar finns till försäljning genom Tidningsarkivet; här finns bara digital information.

Vill du prenumerera på någon av tidningarna rekommenderar vi Tidningsbutiken eller Tidningskungen. Är du student eller lärare kan du hitta Studentrabatt på tidningar på Studentprenumerationer.se.
De senaste sökningarna
Tips till företag!
Presenter för företag, beställ prenumerationscheckar på Tidningspresent.se.

Axess #5 / 2004

Ur innehållet:

OTIPPAD REGERING HOTAR FORTSATTA REFORMER
Valutgången i Indien riskerar att stjälpa den positiva utvecklingen i landet, menar Subhash Agrawal. Investerare måste nu få förtroende för den nya ministären för att även landsbygden ska nås av globaliseringens frukter.

MAUDERNISERADE SOCIALLIBERALER
Centern har blivit ett socialliberalt parti med bondförnuft, hävdar Sofia Nerbrand. Partiet har under Maud Olofssons ledning även börjat använda federalismen som politisk kompass.

KLOKSKAP VID SIDAN AV VÄGEN
Nathan Shachar reste genom regnskogen och fann sanningssägare som vadar motströms, synar det grumliga vattnet och mäter dess verkliga djup.

SPRÅKET ÄR LÅNGT IFRÅN NÄSVIST
Med näsan kan vi avgöra om vi ska närma oss eller fjärma oss, men vi har svårt för att uttrycka dofter i ord. Mats J. Olsson dissekerar människans sinne för lukt.

TEMA: PRESS UNDER PRESS
Den tredje statsmakten har tagit på sig uppgiften att granska andra beslutsfattare å allmänhetens vägnar. Men även väktare behöver vaktas. John Lloyd undersöker de villkor som journalister arbetar under i Sverige, Frankrike, Italien och Storbritannien. Han visar att medierna inte alltid verkar för det allmännas bästa och resonerar kring deras roll i demokratin.

INTERVJU. DEN INTELLEKTUELLE SKALL VARA EN STÖRANDE PRATKVARN Ingenting är främmande för museet. Marknaden är allomfattande. Enligt konstteoretikern Boris Groys blir den intellektuelles uppgift att i ett sådant samhälle vara ett störande moment. Luca Di Blasi har träffat honom.

VID HISTORIENS SLUT ÄR FILOSOFEN EN GUD
Historiens slut innebär för Alexandre Kojève att filosoferna äger den absoluta sanningen. Jan Olof Bengtsson har tittat närmare på en föregångare till de ”nykonservativa” i USA.

KOLDOFTEN HÄNGER KVAR ÖVER EU
Det förslag till EU-konstitution som skapat så mycket oro innehåller egentligen inga radikala nyheter, skriver Annika Ström Melin.

KRIGET BYTTE BARA SPELPLAN
Kristian Gerner skriver om historisk fotboll.

VI HAR GÅTT VILSE BLAND STRUKTURERNA
Per Bauhn problematiserar strukturella orättvisor.

ISOLERAT TAIWAN VÄLJER EGEN VÄG
Taiwan har en identitet som inte längre är kinesisk, rapporterar Jan Söderqvist.

RECENSIONER
ONDSKAN SOM FILOSOFISKT PROBLEM
Begreppet ondska har allt oftare hamnat på tapeten, även bland filosofer. Hur förhåller sig terrorism till exempelvis civil olydnad och andra lagbrott? Henrik Lagerlund följer det intressanta spår som utgår från Rousseau.

ÖVRIGA RECENSIONER
Böcker av Steve Coll, Richard A. Clarke, John Nathan, Wilhelm Hennis, Robert Aldrich, Graham Robb, Simon Sebag Montefiori, Francis Fukuyama m. fl.


Nyckelord för detta nummer av Axess:

Här kan du se omslag för alla nummer av Axess.