Tidningsarkivet.se

Axess Tips!
Prenumerera på
Axess
3 nr för 129 kr
Tidningsbutiken.se.

Eller teckna en längre prenumerationTidningskungen.se, 9 nr för 529 kr.
Obs.
Inga tidningar finns till försäljning genom Tidningsarkivet; här finns bara digital information.

Vill du prenumerera på någon av tidningarna rekommenderar vi Tidningsbutiken eller Tidningskungen. Är du student eller lärare kan du hitta Studentrabatt på tidningar på Studentprenumerationer.se.
De senaste sökningarna
Tips till företag!
Presenter för företag, beställ prenumerationscheckar på Tidningspresent.se.

Axess #6 / 2004

Ur innehållet:

”FATIMA SVENSSON” ÄR BORGERLIGHETENS MODELL
Den typiska unga invandrarkvinnan i Sverige, ”Fatima Svensson”, kan bilda kärnan i en ny borgerlighet. Hon värderar en god utbildning och att bli familjens nav högre än sina jämnåriga, skriver Marie Söderqvist.

IDENTITET ÄR ETT RESVÄSKEORD
I Libanon lever 18 religiösa grupper i fred. Men en del önskar få tillhöra en nittonde, sekulär minoritet. Lisa Irenius finner en karikatyr på samtidens ”identitetskris”.

ENSAM RÖST FRÅN KRIGETS BRUTALA VARDAG
Det pågår ett blodigt krig i Europa. Sofia Nerbrand intervjuar Anna Politkovskaja, den enda ryska reporter som regelbundet skriver om terrorn mot civilbefolkningen i Tjetjenien. Hennes kollegor har tystats av Putin.

UTAN UPPDRAG ATT IFRÅGASÄTTA
Underrättelsetjänsten har svaga incitament att motsäga sina uppdragsgivare. Johan Jakobsson skriver om slutrapporten från den amerikanska 11 september-kommissionen.

TEMA: OSÄKERHETENS MARKNAD
Under hotet från terrorism och andra angrepp famlar en vilsen marknad efter motstrategier. Andra upptäcker att det går att slå mynt av förvirringen, i såväl den virtuella som den reella världen. Alyson Bailes uppmärksammar vikten av samverkan mellan näringsliv och länder för att garantera säkerhet och viktig infrastruktur. Svante Cornell skriver om hur organiserad kriminalitet tar kommandot i svaga stater.

INTERVJU. OKUNSKAP ÄR ETT GISSEL FÖR DEMOKRATIN
Den demokrat som inte försvarar det öppna samhället lämnar fritt fram för dem som attackerar det. Med de franska upplysningsfilosoferna som ideal låter filosofen Fernando Savater närvaron i den offentliga debatten gå före akademisk verksamhet. Inger Enkvist har träffat honom i Madrid.

CIVILISATIONENS MÅL ORSAKAR DESS FALL
Likt en arabisk Marx eller Hegel utvecklade Ibn Khaldun under 1300-talet en teori för samhällsutvecklingen. Carl Rudbeck skriver om en historiefilosof som för en gångs skull fick rätt: den arabiska civilisationen stagnerade.

DEN BENGALISKA TIGERN KLÄTTRAR UPPÅT
Om landets nya regering lyckas kan Indiens ekonomi komma att växa om Kinas. Jonathan Power har hälsat på i premiärministerns hus i New Delhi och rest runt i jordreformens Västbengalen.

GEOPOETERNA ÅTERTAR MELLANEUROPA
Håkan Forsell skriver om ung mellaneuropeisk prosa som är fast förankrad i hembygden. Långt från västvärldens mobilitetsströmmar formulerar den en skoningslös Europakritik.

RECENSIONER
MÖRKA MOLN KRÄVER NY UPPLYSNING
Förr skrämde Tysklands styrka, nu hotar svagheten. Trots en stagnerande ekonomi och grånande befolkning uteblir nödvändiga reformer. Kay Glans pekar på behovet av nya ögon för vad som får välfärdsstaten att fungera.

ÖVRIGA RECENSIONER
Böcker av Samuel P. Huntington, Laurence J. Kotlikoff, Scott Burns, David Caute, Richard Wolin, Donald Kagan med flera.


Nyckelord för detta nummer av Axess:

Här kan du se omslag för alla nummer av Axess.