Tidningsarkivet.se

Obs.
Inga tidningar finns till försäljning genom Tidningsarkivet; här finns bara digital information.

Vill du prenumerera på någon av tidningarna rekommenderar vi Tidningsbutiken eller Tidningskungen. Är du student eller lärare kan du hitta Studentrabatt på tidningar på Studentprenumerationer.se.
De senaste sökningarna
Tips till företag!
Presenter för företag, beställ prenumerationscheckar på Tidningspresent.se.

Fotografen #2 / 2013

Ur innehållet:

Hela temat i DigitalFoto nummer 2-2013 är vigt till att reda ut begreppen kring hur du ställer in din systemkamera, och då framförallt gå igenom hur du använder de olika exponeringslägena.

Numret bjuder även på en intervju med dokumentärfotografen Dominic Nahr som fotat fler katastrofer och konflikter än de flesta. Månadens Vykort från gränslandet bjuder dessutom på en intervju med flygfotografen EJ Van Koningsveld som bland annat är den brittiska uppvisningsgruppen Red Arrows officiella fotograf.

Bland månadens fototips noteras exponeringsteknik, stjärnfotografering, kreativ plåtning av olja och vatten, sensorrengöring, och ett kul projekt där du lär dig att fotografera ljusskulpturer.

Bläddrar du fram till testblocket så kommer du att hitta ett djuplodande test av Canons första spegellösa systemkamera EOS M, tätt följt av ett test av Olympus PEN Lite E-PL5. I det stora jämförande testet hittar du dessutom en genomgång av ett antal riktigt ljuskänsliga kameror som passar bra att använda i skum belysning.

Innehåll

FOTOTIPS

8 10 saker att testa med en gång
Sugen på att testa något nytt? Här hittar du lite inspiration till nya projekt, exempelvis hur du kan ta fantastiska utomhusporträtt.

18 Vykort från gränslandet
Flygfotografen EJ Van Koningsveld delar med sig av sina erfarenheter av att kastas omkring på himlen och ta adrenalinfyllda bilder från sin plats i ett Red Arrows-plan.

22 Tema: Dumpa autoläget, och ta kontroll över kameran
Att köpa en bra kamera och bara använda de automatiska inställningarna är som att skaffa en Porsche för att åka till och från jobbet. För riktigt kreativa bilder måste du ta kontroll över kameran.

31 Plåta!
Tips och råd från experter hjälper dig med ditt fotograferande. Vi lär dig bland annat hur du tar kreativa bilder genom att använda olja och vatten som rekvisita.

43 Fotoakuten
Ett antal fotograferings- och Photoshopfrågor får sina svar, plus lite annat smått och gott.

49 Photoshopskolan
Lär dig få ut det lilla extra av dina foton med hjälp av våra experttips i bildredigering. Den här gången handlar det bland annat om hur du kan ändra färger i bilderna för att skapa dramatiska effekter.

60 Intervju: Dominic Nahr
Den här månaden får vi stifta bekantskap med den blott 27-årige proffsfotografen Dominic Nahr, som hunnit uppleva både konflikter och katastrofer så att det räcker till och blir över.


ÖVRIGT

68 Heta bilder
Här hittar du ett antal härliga bilder som tagits av er läsare.

72 Nyheter
Vi presenterar de senaste och mest intressanta nyheterna från fotobranschen.

98 Nästa nummer
Det här kan du bland annat se fram emot i nästa nummer av DigitalFoto.


KAMEROR OCH PRYLAR

76 Canon EOS M
Till slut släppte Canon sin första spegellösa systemkamera, vilken man har döpt till EOS M. Kommer den för sent, eller är sent bättre än aldrig?

80 Olympus PEN Lite E-PL5
Det är svårt att inte gilla Olympus PEN Lite E-PL5 med dess fantastiska OM-D-sensor, ett strömlinjeformat hus, och en drös avancerade kontroller.

84 Grupptest: Ljuskänsliga systemkameror
Du ska inte låta dåligt ljus förstöra din trevliga fotosejour. I det här testet skärskådar vi sex kameror som bokstavligt talat låter dig fota från gryning till skymning.


Nyckelord för detta nummer av Fotografen:

Här kan du se omslag för alla nummer av Fotografen.